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Pain de mie – Sandwich Bread

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pain de mie

Traduction en Français ci-après.

Today, I start with the English translation, because this recipe was requested by my friend Julie (Yes, my friend Julie from Scotland whom I met in Perth, Australia, and now lives like me in Houston, it’s a small world!)
My son Célian loves to have a few slices of this sandwich bread for breakfast, with strawberry jam, and a cup of hot cocoa. Very French breakfast, isn’t it?
I hope you will like it too.

Ingredients:

460g wheat flour
40g rolled oats
20 cl lukewarm milk
10 cl lukewarm water
50 g butter (at room temperature) if you want to give your bread a bit of “brioche-taste”
or 2-3 tbs of oil (I used walnut oil, but was disappointed as this brand is very neutral and doesn’t taste walnuty)
1.5 tbs honey
1 small tsp salt
1 small tsp active dry yeast

Method:
In a kitchen-aid, with the dough-hook, mix all dry ingredients, then add water, milk, honey, and butter (or oil). Knead the dough at speed 1, then 2, for a few minutes (4-5 min), until the dough is elastic .
Place the dough in a bowl, cover with a wet tea towel. Let the dough rise in a warm place for 1h30 approximately, or until doubled in size.
Turn the dough out onto a lightly floured surface. Punch down the dough. Press it down in a loaf pan and let rise again for 30 min.
Bake in a pre-heated oven (460 F- 230 C) for 30 min.The bottom of the bread should sound hollow when tapped.
Remove the bread from the pan and let cool completely on a wire rack before slicing.

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A la demande de Julie, mon amie Ecossaise rencontrée à Perth, Australie, et que j’ai retrouvée à Houston (Le monde est petit!), voici ma recette de pain de mie. Mon fils Célian adore dévorer quelques tartines de ce pain de mie au petit-déjeuner, avec de la confiture de fraise et bien sûr un chocolat chaud.

Ingrédients:
460g de farine de blé
40g de flocons d’avoine
20 cl de lait tiède
10cl d’eau tiède
50 de beurre mou, ce qui donne un bon goût de pain brioché, miam-miam.
ou pour une version “low-cholesterol” 3 càs d’huile (j’ai utilisé de l’huile de noix, mais malheureusement celle que j’ai a un parfum très neutre)
2 càs de miel
1.5 c à café de sel
1.5 c à café de levure de boulanger déshydratée

Méthode:
Dans un robot pétrisseur, mélanger les ingrédients secs puis ajouter le lait, l’eau, le miel et le beurre (ou l’huile).
Pétrissez 4-5 min, à vitesse 1 puis 2, jusqu’à ce que la pâte soit bien élastique et laissez lever à l’abri des courants d’air environ 1h30 ou jusqu’à ce que la pâte double de volume. Chassez ensuite l’air du pâton, mettez-le dans un grand moule à cake et laissez lever à nouveau 1/2 h.
Cuisez à four préchauffé à 230C (460F) pendant environ 30 min. Le fond du pain doit sonner creux quand il est cuit. Démoulez sur une grille et attendre refroidissement complet avant de trancher.



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